25 Mart 2013 Pazartesi

Hz. Muhammed (S.A.V.) Hayatı

Hz. Muhammed (s.a.v)'in Doğumu, Çocukluğu ve Gençliği

Hz. Muhammed 20 Nisan 571 Pazartesi günü dünyaya geldi. Babası Abdullah, annesi Amine'dir. Abdullah'ın Hz. Muhammed doğmadan 2 ay önce ölmesi üzerine annesi Amine oğlunu babasız büyütmek zorunda kalmıştır. Adet olduğu üzere Hz. Muhammed Halime adlı sütanneye verildi. Süt annesi Halime 4 yaşına kadar Hz. Muhammed'e baktı. Tekrar Mekke'ye annesine getirilen Hz. Muhammed Amine'nin 2 yıl sonra ölmesi üzerine dedesi Abdülmuttalip'e teslim edildi.

Hz. Muhammed 8 yaşına geldiğinde dedesi vefat etti. Bundan sonra Hz. Muhammed'in bakımını amcası Ebu Talip üstlendi. Ticaretle uğraşan Ebu Talip  Hz. Muhammed'i de bu alanda yetiştirdi. emanetleri koruması ve dürüst olması sebebiyle Mekke'liler arasında ona "El Emin" (Güvenilir) denilmiştir.

Hz. Muhammed Mekke'nin zengin kadınlarından biri olan Hz. Hatice'nin ticaret kervanını yönetmeye başlamıştır. Hz. Muhammed'in dürüst davranması Hz. Hatice'de hayranlık uyandırmış bunun için Hz. Muhammed'e evlenme teklif emiştir. Hz. Muhammed bu teklifi kabul ettiğinde 25 yaşındaydı.

Mekke'de yaşanan haksızlıklardan, kargaşadan, sorunlardan sıkılan Hz. Muhammed zaman zaman Nur dağındaki Hira mağarasına gidiyordu. Burada Allah'a dua ediyordu. 610 yılının ramazan ayında Hz. Muhammed yine Hira mağarasına gittiğinde vahiy meleği Cebrail ona göründü. "oku!" diyordu. Hz. Muhammed ben okuma bilmem dedi. Daha sonra Cebrail ona Alak suresinin ilk 5 ayetini okudu.

İlk vahiy gelmesinden kısa bir süre sonra dini insanlara yayması için Hz. Muhammed'e yeni bir emir geldi. Yakın olduğu kişiye peygamber olduğunu söylüyor, onları Allah'ın varlığına ve birliğine inanmaya çağırıyordu. İslam'a ilk davet ettiği kişi ona ilk inanan kişi Hz. Hatice oldu. Daha sonra Hz. Muhammed'in yakın arkadaşı Hz. Ebu Bekir amcasının oğlu Hz. Ali ve azatlı kölesi Hz. Zeyt müslüman oldu.

Hz. Muhammed (s.a.v)'in Hicreti

Mekke'de günden güne islam yayılıyordu. Çoğunlukla fakirler, köleler ve güçsüzler İslam'ı benimsiyordu. Mekke'nin ileri gelen kişileri bu durumdan huzursuz oldular. Yoksul ve kölelere işkence yaptılar ancak gün geçtikçe müşrikler daha da hırçınlaştı. Yapılanlar artık dayanılmaz hale gelince Hz. Muhammed 615 ve 616 yılında bazı müslümanların Habeşistan'a hicret etmesine izin verdi.

Mekke'nin tanınmış kişilerinden Hz. Hamza ve Hz. Ömer'inde İslam'ı kabul etmesi müşrikleri çok korkuttu. İslam'ın yayılmasını engelleyemeyen mekkeli müşrikler, bunun üzerine müslümanlra ekonomik ve sosyal ambargo koydular.

Hz. Muhammed 620 yılında Akabe denilen yerde Medine'den gelen 6 kişilik bir grubla görüştü ve sonuçta bu gruptakiler de müslüman oldular. 621 yılında 12 kişi (birinci akabe biatı) 622 yılında ise 75 kişilik bir grub (ikinci akabe biatı) Allah'a şirk koşmayacaklarına ve Allah'ın emirlerini yerine getirceklerine dair söz verere Hz. Muhammed'e biat ettiler.

Mekke'nin ileri gelenleri Hz. Muhammed'in öldürülmesini kararlaştırdılar. Ancak Allah, müşriklerin bu planlarını Hz. Muhammed'e hhaber verdi. Ona Medine'ye göç etmesini bildirdi. Hz. Muhammed ve Hz. Ebu Bekir 622'de Medine'ye ulaştı. Şehirde bulunan bütün müslümanlar onu çoşkuyla karşıladı. Bu olay "Hicret" olarak adlandırıldı.

Toplumsal Barışa Yönelik Etkinlikleri

Arap yarımadasının önemli bir şehri olan Medine'de Evs ve Hazreç adında birbirleriyle sürekli çatışma yaşayan iki büyük kabile yaşardı. Hz. Muhammed iki kabileninde ileri gelenleriyle görüştü ve onları barıştırdı. Hz. Muhammed sadece müslümanların değil, her inançtan insanların barış içinde yaşamasını istiyordu. bunun için tüm kesimlerle görüşüp vatandaşlık temeline dayanan bir anlaşma imzaladı. Bu antlaşmaya "Medine Sözleşmesi" adı verildi. Maddeleri şunlardır;

* Yahudiler kendi dinlerinde serbest olacaklar.
* Müslümanlar ve Yahudiler barış içinde yaşayacaklar.
* Dışarıdan bir saldırı olursa Medine ortak savunulacak.
* Müslümanlar ve Yahudiler arasında çıkacak her kavgada Hz. Muhammed hakem kabul edilecek.

Bu süre içinde Mekke'li müşriklerle sırasıyla Bedir, Uhud ve Hendek savaşları yapılmıştır. Ancak müşrikler yinede İslam'ın yayılmasını önleyememiştir.

Veda Hutbesi

* Allah birdir ve Muhammed onun kulu ve elçisidir.
* Bütün insanlar eşittir.
* Bütün müslümanlar kardeştir.
* Kan davaları kesinlikle yasaktır.
* Kadın haklarına önem verilmelidir.
* Kimse kimsenin malını haksız yere yememelidir.

Hz. Muhammed Veda Haccı'nı yapıp Medine'ye döndükten bir süre sonra  hastalandı. Hz. Muhammed 8 Haziran 632'de 63 yaşında vefat etti.

Hadis ve Sünnet

Hadis: Hz. Muhammed'in  Kur'an'ın bazı ayetlerini daha açık dille söyleyerek insanları aydınlattığı sölzer bütünüdür. İslam'da hadislerin yeri büyüktür. İslam dininin önemli kaynağından olan  sünneti meydana getiren ve en güvenilir hadislerden oluşan 6 hadis kitabına verilen genel isim "Kütüb-ü Sitte" dir.

Bu 6 Kitap;

* Sahih-i Buhari
* Sahih-i Müslim
* Sünen-i Tirmizi
* Sünen-i İbni Mace
* Sünen-i Nesai
* Sünen-i Ebu Davud

Sahih-i buhari mülümanlar tarafından en güvenilir hadis  kitabı olarak kabul edilir.


Sünnet: Hz. Muhammed'in farz ve vacip dışında söylediği genel kural niteliğindeki sözleri ve davranışlarıdır.
Sözlü olana; Sözlü sünnet,  Davranışsal olana; Fiili sünnet, Sahabe tarafından söylenip Hz. Muhammed'in onayladığı sözlerede Takriri sünnet denir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder